ВАЖНО! Заради драстичен скок в цената на тока, цените на храните рязко скачат…

ВАЖНО! Заради драстичен скок в цената на тока, цените на храните рязко скачат…

Очаква ли ни шоково поскъпване на храните, предстоят ли съкращения и задържане на заплатите заради по-високите цени на тока за бизнеса. Синдикати и работодатели, които обичайно са на полярни мнения, този път играят в един отбор и обявиха готовност за общ и голям протест.
От бизнеса предупредиха за драстичен скок в цената на промишления ток – между 30% и 65%. За част от предприятията увеличенията са вече факт, предстои и чувствително поскъпване на различни стоки и услуги, информира Би Ти Ви. Синдикатите и работодатели призоваха държавата да се намеси. „При един предстоящ скок с още 30 процента неминуемо ще доведе до оскъпяване , което няма да може да бъде поето от предприятията за тяхна сметка”, казва Владислав Михайлов, собственик на млекопреработвателно предприятие.
Очаква се по-скъпият ток да повиши с 5% до 10 % цената на крайния продукт . Опитът на търговците показва, че всяко поскъпване отблъсква клиента. Всеки скок на цената на продукта води до спад на потреблението. Синдикатите предупредиха, че част от бизнеса се задъхва и бави заплати.
Появиха се сериозни съмнения за картел и спекулативно надуване на цените на промишления ток.

 източник: 7dnisofia.bg
loading...

Коментари